Bang bojkottar Bokmässan

Text av Redaktionen

Bangs styrelse och redaktion har enhälligt fattat beslutet att bojkotta årets mässa för att Nya Tider tillåts medverka. Som en feministisk och antirasistisk tidskrift kan vi inte vara delaktiga i att normalisera den här typen av högerextrema organisationer.

Bang är en feministisk och antirasisisk tidning som drivs av en ideell förening och en liten redaktion. Vi har deltagit på Bokmässan i snart tjugo år. För oss är det ett av våra viktigaste evenemang, ett tillfälle då vi marknadsför oss och möter nya läsare. Det har också varit ett evenemang som vi ser fram emot varje år. Men i år har vi bestämt oss för att bojkotta mässan på grund av Nya Tiders medverkan. Det är självklart tråkigt att inte vara med på mässan, men vi har fattat det här beslutet för att vi inte vill vara delaktiga i normaliseringen av högerextrema organisationer. Vi har fattat det här beslutet för att vi vägrar gå med på relativiseringen av rasism och hat. Vi har fattat det här beslutet för att vi vill stå upp för alla människors lika värde och stå starkt emot de högerextrema vindarna. Tycker du som vi att det är viktigt att stå för alla människors lika värde och arbeta mot högerextremism, stötta oss gärna med en prenumeration!

I samband med det här beslutet skrev vi en text som publicerades i Dagens Nyheter Kultur den 28 juni 2017. Här kan du läsa texten i sin helhet:

Tidskriften Bang har deltagit på Bokmässan i snart tjugo år. Det är ett av våra viktigaste evenemang, ett tillfälle då vi marknadsför oss och möter nya läsare. Men vi kommer inte att delta i år. Bangs styrelse och redaktion har enhälligt fattat beslutet att bojkotta årets mässa för att Nya Tider tillåts medverka.  Som en feministisk och antirasistisk tidskrift kan vi inte vara delaktiga i att normalisera den här typen av högerextrema organisationer.

Genom att tillåta Nya Tider att delta signalerar Bokmässan att det är en tidning som alla andra, en tidning som Bang. Men Nya Tider är inte vilken tidning som helst. Det är en högerextrem tidning som sprider hatideologier, en tidning vars vice vd uppmanar till hembesök hos journalister för att skrämma dem till tystnad. Det är en tidning som publicerar konspirationsteorier. Deras skribenter har kopplingar till den militanta nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

När Nya Tiders deltagande diskuterades förra året och Bang uttalade sig i medier fick vi hatfyllda mejl i inboxen, vilket många som deltagit i diskussionen vittnat om. Det är den högerextrema rörelsens digitala strategi för att tysta meningsmotståndare. Vi blev även kontaktade av en medarbetare på Nya tider. Tonen var vänlig, kollegial. Vi hade missförstått, vi hade lyssnat på Expos lögner. Nya tider är en demokratisk tidning, skrev hen till oss. Vi känner igen resonemanget, det upprepas nämligen allt oftare. Att vi lever i en demokrati gör att tidningar som Nya Tider får finnas. Men Nya tider är ingen demokratisk tidning, den för inte fram demokratiska åsikter. Det är viktigt att förstå den skillnaden.

På grund av de kopplingar som finns till våldsbejakande nynazistiska organisationer är bojkotten även en säkerhetsfråga för oss. Att bjuda in en högerextrem tidning är också att öppna dörren för deras anhängare. Då är det inte längre en filosofisk diskussion där man felciterar Voltaire om rätten att uttrycka åsikter, utan en reell och hotfull situation. Vi anser alltså att det handlar om mer än en teoretisk diskussion om för eller emot, speciellt när yttrandefriheten görs på bekostnad av andra. Att öppna upp evenemang för högerextrema organisationer gör att man stänger dörren för de som riskerar att drabbas av hot och hat från desamma. Vems yttrandefrihet är det då som prioriteras?

Yttrande- och åsiktsfriheten skyddar oss från repressalier från staten som censur, böter, fängelse eller våld. Men ingen av lagarna tvingar andra att lyssna på eller bjuda in alla organisationer och personer till alla arenor. Speciellt inte en privat aktör som Bokmässan, som efter eget tycke kan välja vilka som får delta på mässan. Andra aktörer har säkerligen nekats av många olika skäl. På samma sätt hade Bokmässan kunnat neka Nya Tider.

Bang är en feministisk och antirasisisk tidning som drivs av en ideell förening och en liten redaktion, sedan 1991. Vi överlevde 90-talet, när nynazister med stålhättade kängor drev runt på svenska städers gator och brände ned flyktingförläggningar. Flyktingförläggningarna brinner fortfarande. Men nu har nynazisterna vuxit upp och tagit på sig kostymen. De försöker göra sig rumsrena genom att hålla hatmarscher som de kallar för demonstrationer, starta falska nyhetssajter och delta i evenemang som Bokmässan och Almedalen. Syftet är att flytta fram gränsen för vad vi som samhälle accepterar. Märkligt nog verkar det fungera. Men vi vägrar. Vi står inte ut med den normalisering och relativisering av rasism och hat som vi ser nu. Vi står inte ut med att samhället börjar vackla. Vi kommer inte att vackla.

När nynazismen är på frammarsch är det viktigt att vi sätter ner foten och säger nej. Nej till högerextrema organisationer, nej till en rörelse som försöker skrämma människor till tystnad, nej till en tidning som sprider konspirationsteorier och rasism. Och om Bokmässan inte kan säga nej till det, måste vi säga nej till Bokmässan.

 

Publicerat 2017-06-28

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen