Bang 4/2016 - Staten - Nytt nummer ute nu!

Text av Redaktionen | Bang 4/2016 | Tema Staten

Bang gör upp med pappa staten! Bang 4/2016 finns ute hos prenumeranter den 8 december och är ute i butik den 12 december.

Omslaget är gjort av Arvida Byström och formgivet av vår formgivare Emelie Palmcrantz

Omslaget är gjort av Arvida Byström och formgivet av vår formgivare Emelie Palmcrantz

Bang 4/2016 har tema Staten. Den “snälla” svenska staten, Alfons Åbergspappan som har våldsmonopol, som gärna ses som neutral men samtidigt stänger gränserna, särbehandlar, steriliserar och rasistiskt profilerar dig. Hur går det ihop? Vi flyttar fokus från individen till makten – skönt va!

Majoritetssamhällets relation till den svenska staten och till lagen beskrivs generellt som exceptionellt okomplicerad – man förlitar sig på att den vill oss alla det bästa och är en rättvis välfärdsinstitution.

Men för alla oss som hamnat i kläm, utretts eller kommit i kontakt med statsapparaten ser bilden av staten och dess makt annorlunda ut. Vi vill prata om hur så många motsägelsefulla historier existerar bredvid varandra – å ena sidan känner vi till historiska fenomen som Rasbiologiska institutet, tvångssteriliseringar och tvångsomhändertaganden – men det finns ett glapp mellan då – när staten var ond – och idag, då den är neutral och till för oss alla. När blev staten god?

Ur innehållet:

Johannes Anyuru är tillbaka med en ny roman efter fem år! I Bang medverkar han med ett exklusivt utdrag ur De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, som utkommer i februari 2017.

Baharan Kazemi skriver  i essän “Regelverk för återvändande” om hur ensamkommande flyktingbarn återkommande använts i som slagträ i debatten om sexuellt våld. Hur hänger det ihop med våra nya asyllagar och stängda gränser?

“Hur kan ni skåla?” Maja Karlsson skriver om hur tvångssteriliseringarna i Sverige avskaffades först 2012. Hur hänger glömska och självbild ihop hos en ständigt progressiv stat?

Rami Al-Khamisi och Leandro Schclarek Mulinari mejlväxlar om polisen och rasistisk profilering. Hur kan man göra motstånd i ett allt mer repressivt politiskt klimat?

Amanda Fasth begär ut sina journaler från HVB-hemmet och får flashbacks av hur det var att vara tonårstjej på institution. Hur hon tvångsmedicininerades och socialiserades in till en ”normal” tjej som klädde sig lämpligt och sopade sina känslor under mattan. Läs om det i texten “Konsten att begära ut sina journaler”.

Rudy Loewe, brittisk konstnär och serietecknare, har gjort serien till detta nummer. Den handlar om statligt våld mot transpersoner, och om att inte söka validering från makten.

Ida Ali-Lindqvist skriver om systerskap hos kvinnor med missbruk och i hemlöshet i nolltoleransens Sverige i reportaget “Det är bara knarket ni har gemensamt”.

Omslaget är gjort i 3D av konstnären Arvida Byström, som också gjort affischen i detta nummer. Hennes stilleben symboliserar kontroll, kapitalism och den förment snälla staten. Vi leker med rättshaverist-estetik och en blandning mellan det hårda och det mjuka.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Publicerat 2016-12-07

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en tumstock

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen