Bang 4/2014: tema krig

Bang 4/2014 | TEMA KRIG

Sverige målas med stolthet upp som en nation med 200 år av fred, utan levande minnen av krig. Men stämmer det? I det här numret av Bang med tema krig avslöjas hur Sverige, med hjälp av kvinnors rättigheter, i det dolda skapar ett närmare samarbete med Nato.

BANG OMSLAG 4 2014 liten

Omslaget pryds av Nabila Rehman från Pakistan. I oktober 2012 dödades hennes farmor av en amerikansk drönare när hon tillsammans med Nabila och hennes bror plockade okra. © AFP PHOTO/Jim Watson

Läs reservofficeren och juridikstudenten Silas Alikis artikel om Sveriges nya vapenexport och spetskompetens, hur kvinnor rättigheter kan användas i krigföringen, i det dolda skapar ett närmare samarbete med Nato.

Krig påverkar långt utanför nationsgränser och är sällan bundet till endast geografiska platser. Krig lever vidare i människors minnen, som arv som förs vidare till nästa generation. Irja Olsson skriver om hur det var att komma till Sverige som krigsbarn från Finland 1944. Läs om Zeynep Kavaks erfarenheter av strida med PKK och varför Iman, som kom till Sverige från Syrien i början av november, och hennes familj tillslut bestämde sig för att lämna det krigshärjade landet.

Krig klibbar fast sig i språket, ritar om kartor om vem som är en fiende och vad som är ett fredligt land. Evin Ismail skildrar hur kriget mot terrorismen gjort muslimer till ett problem och hur det påverkar kvinnor i Sverige.

Poeten Naima Chahboun har gjort en ordlista för att fånga språkets förskjutningar. Somar Al Naher skriver om medias roll och propagandakriget med utgångspunkt i Syrien. Maria Georgieva skriver om vår tids stora säkerhetshot, klimatförändringar, utifrån filmens värld. Skulle världen vara en fredligare plats om kvinnor styrde? Serietecknaren Hanna Stenman tar sig an påståendet.

VARSÅGOD OCH MYCKET ANNAT!
Chefredaktörerna för Expressen respektive Aftonbladet, Thomas Mattsson och Jan Helin blir dragna i örat och professor Tiina Rosenberg ger feministisk rådgivning till Bangs läsare.

HEJ FEMINIST
Serietecknaren Sara Hansson varvar dåliga ordvitsar med marknadsliberala påståenden, och känner sig tom efter att ha läst Engelsforstrilogin.

#GAMERGATE
Skribenten Angela Larsson redogör för sexismen och kvinnohatet inom spelvärlden och tipsar om feministiska oaser att söka sig till.

RÖR INTE MITT HÅR!
Dansaren och statsvetaren Salem Johannes skriver om hur afrofobiska strukturer hänger ihop med arbetsmarknad och hårtafsande.

TEMA KRIG

KRIGSKUNSKAP
Svenska medborgare brukar talas om som ett folk som på länge inte har erfarit krig, ändå lever många människor med minnen av det. Irja Ohlsson kom till Sverige som krigsbarn från Finland 1944, Zeynap Kavak har stridit för PKK och Iman anlände från Syrien i början av november.

SVERIGES DOLDA NATO-SAMARBETE
Försvarsmakten i Sverige exporterar inte bara vapen utan även svensk feminism. Reservofficer Silas Aliki visar hur Sverige bakvågen knyter sig ännu närmare Nato.

KRIG ÄR FRED
Krig handlar inte bara om att vinna mark med vapen utan även med språket. Poeten Naima Chahboun har gjort en ordlista med språkets förskjutningar.

ATT GÖRA EN FIENDE
Kriget mot terrorismen motiveras med att väst ska rädda hjälplösa muslimska kvinnor från aggressiva muslimska män. Sociologen Evin Ismail berättar hur muslimer gjorts till ett problem för att rättfärdiga västvärldens intressen.

FRED I BLODET
Om bara kvinnor styrde världen så vore den en mycket fredligare plats!Serietecknaren Hanna Stenman tar sig an bilden av kvinnor som fredsduvor och bjuder på en exposé med våldsamma kvinnor.

INGA LYCKLIGA SLUT
Journalisten Maria Georgieva undersöker hur oron inför framtiden och klimathotet som är vår tids stora säkerhetspolitiska hot speglar sig i filmens värld.

ATT VINNA PROPAGANDAKRIGET
Vilka politiska kamper och berättelser får inte fokus i media? Skribenten Somar Al Naher skriver om de krigsoffer som inte sörjs i medielogiken och berättar hur krigsmakter vinner genom att bemästra medielanskapet?

EFTERSNACK – Bang fångar upp svallvågorna från tidigare nummer.

MITT FEMINISTISKA LIV
Författaren Sofie Oksanen delar med sig av bitar ur sitt liv som innehåller kjolar, varuhus, lego, böcker böcker och Virginia Woolf.

TIO TRANSFEMINISTISKA PUNKTER
Aktivisten Johanna Marseille uppmanar Bang och feminister att ta sig an ett transfeministiskt perspektiv för att vara en inkluderande och intersektionell rörelse.

DRAMA I REPRIS
Årets debatter om det som kallas identitetspolitik och den nygamla frågan om splitttring har även förts mellan feminister. Bangs chefredaktörer frågar sig vad den feministiska rörelsen varit utan laddade diskussioner.

I BANGSPEGELN
Skribenten Sara Abdollahi har grävt i Bangs skattkammare som består av feministisk debatt och analys sedan 1991 och hittat Bang 2/1993 med tema krig

HEJ DÅ

REDAKTION OCH MEDARBETARE
Vi gjorde Bang den här gången

RYGGDUNK

Publicerat 2014-12-09

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en skruvmejsel

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen