Bang 4/2013: utgångpunkter

Bang 4/2013 | TEMA UTGÅNGSPUNKTER

Genom att framställa vissa liv som mindre mänskliga, som omöjliga att sörja, blir det möjligt att utsätta vissa människor för ett våld som annars inte hade upplevts som acceptabelt. Läs Bang 3/2014 med tema utgångspunkter.

bang_4_2013.jpgEftersom vad som verkar uppfattas som rimligt, relevant, humant eller omänskligt har sin grund i för oss helt skeva värderingsskalor har vi i det här numret av Bang valt att stanna upp och titta närmare på hur diskussioner förs och problem formuleras. Forskaren Shahram Khosravi skriver om att en värld utan gränser inte bara är möjlig, utan nödvändig. RUMMET – ett nyfött separatistiskt samtal – presenterar sitt manifest. Författaren Susanna Alakoski skriver om hur vad som räknas som social trygghet urholkas. Ett beslut om indragen personlig assistans riskerar att slå skådespelaren Jonas Frankssons liv i spillror. Varför engagerar sig kvinnor i Sverigedemokraterna? Forskaren Diana Mulinari har intervjuat partimedlemmar.

 

INNEHÅLL:

STÄLL IN SKÄRPAN

VARSÅGOD OCH MYCKET ANNAT!
Bang undrar vem som sa vad och skickar knep och knåp till Skånepolisen.

EN SÄRSKILT TOLERANT OCH ICKERASISTISK NATION
Efter valet i Norge blev Fremskrittspartiet det tredje största partiet och sitter i regeringen. Var är de högljudda feministiska protesterna?

HEJ FEMINIST!
JD Samson, frontfiguren i skivaktuella MEN, leker terapeut med sina vänner och blir glad av sin mormor.

EN DÖDLIG INDUSTRI
Hundratusentals textilarbetare i Bangladesh har under året protesterat för att få bättre villkor i den kvinnodominerade textilindustrin.

TEMA: UTGÅNGSPUNKTER

EN VÄRLD UTAN GRÄNSER ÄR MÖJLIG
Fri rörlighet är idag en realitet – för en liten del av mänskligheten. Forskaren Shahram Khosravi efterlyser visioner bortom gränser.

VI VÄNDER OSS FÖR FÖRSTA GÅNGEN TILL VARANDRA
RUMMET är ett nyfött separatistiskt samtal och en egen digital plattform. Initiativtagarna Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström, Camila Astorga Díaz och Mireya Echeverría Quezada presenterar sitt manifest.

NOBELPRIS FÖR SOCIAL INGENJÖRSKONST
Vad hjälper gemensamma överenskommelser om de inte följs? Författaren Susanna Alakoski skriver om en socialtjänstlag på glid och drömmer om socialpolitisk debatt.

OMPRÖVNING AV MITT FULLVÄRDIGA MEDBORGARSKAP
Ett beslut om indragen personlig assistans riskerar att slå skådespelaren Jonas Frankssons liv i spillror.

VIKINGASKÄGG, FJUN UNDER KVINNOARMARNA
Hur förväntas feminister se ut? Maria Lönn synar tygpåsen och gränsen mellan poserande och politiska anspråk.

TURISTER I ANDRAS KÄNSLOR?
Bilder av kvinnor med slöja tog över sociala medier under Hijabuppropet i somras. Forskarna Linda Berg och Maria Carbin diskuterar mottagandet av uppropet och förutsättningar för solidaritet.

OMSORG FÖR DEN ”LILLA MÄNNISKAN”
Sverigedemokraterna bedriver en antifeministisk politik som urholkar kvinnors rättigheter. Forskaren Diana Mulinari har intervjuat 20 kvinnor om varför de har engagerat sig i partiet.

EFTERSNACK – Bang fångar upp svallvågorna från tidigare nummer.

HÄXJAKT
I fjol tvångstestades prostituerade i Aten för hiv och hängdes ut i medierna. Alexandra Pascalidou skildrar ett allt hårdare klimat i krisens Grekland.

”MYCKET GRIPANDE”
Migrationsminister Tobias Billström (M) har efter många om och men sett filmen Call Me Kucho, som skildrar hbtq-personers villkor i Uganda. Läs vad han tyckte.

”DIN MORSA ÄR EN HORA”
Trots att det inte är olagligt att sälja sex i Sverige fick myndigheternas nedlåtande syn på sexarbete förödande konsekvenser för Jasmine. Alexander Alvina Chamberland vill att hennes öde ska bli en väckarklocka.

HEJ DÅ!

REDAKTION OCH MEDARBETARE
Vi gjorde Bang den här gången.

RYGGDUNK

Publicerat 2013-12-09

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer bilnycklar

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen