Omslag: Lisa Ewald

Bang 4/2011: Det gudlösa numret

I det här numret av Bang undersöker vi sekularism. Läs bland annat juristen Naiti del Santes berättelse om hur DO hanterade niqabfallet, historikern och genusvetaren Joan Wallach Scott ifrågasätter relationen mellan sekularism och jämställdhet, Sara Gransson tecknar Fem Guds härskartekniker, Roland Paulsen granskar arbetet - vår heliga ko? och författaren och psykologen Jenny Jägerfeld försöker kurera sig med mindfulness. Välkommen till det gudlösa numret.

Bang 4/2011: Det gudlösa numret

Innehåll:

Intro: Att göra slut

För kvinnors skull

Historikern och genusvetaren Joan Wallach Scott går på djupet med sekularismen historia och ifrågasätter relationen mellan jämställdhet och sekularism. Bang presenterar stolt ett utdrag ur en nypublicerad essä av Joan Wallach Scott. Läs också redaktionens frågor till Scott.

Fem Guds härskartekniker Sara Gransson

Ny serie av Sara Granér och Sara Hansson

Dragkampen om värdesystemet

Efter mer än ett och ett halvt års utredning lade Do ner det så kallade niqabärendet. Juristen Naiti del Sante som utredde fallet berättar varför myndigheten undvek att ta i fråggan och ser en rättsutveckling där religioner behandlas olika.

Bukarest: Alla vågor på en gång

Rumänien förvandlades till ett gigantiskt och ­hårdkontrollerat fängelse under Ceau­șescus ­kommunistiska styre. 20 år senare­ växer en ny ­generation feminister­ fram ­mellan ett totalitärt arv och ortodoxa traditioner. Cecilia Köljing rapporterar från Bukarest.

Work in progress

Arbete är livet

Arbetet har kommit att bli allas heliga ko. Roland Paulsen efterlyser radikal kritik från ­feministiskt håll.

Ceremonier: Fader vår

Kyrkan är fortfarande en av landets populäraste fest- och samlingslokaler. Johanna Palmström följer spåren av en statskyrka och spanar in icke-religiösa alternativ.

Enkät: Vilka högtider­ ­uppmärksammar du?

De stora ögonblicken

Humanisterna står för ett sekulärt samhälle­ ­präglat av frihet, kritiskt tänkande och ­medmänsklighet. Så hur har heteronormativiteten kommit att slå rot utan motstånd? undrar Sara Larsson.

Lukta på basilikan!

Coacher, veckotidningar och psykologer – alla ­älskar de mindfulness. Psykologen och ­författaren Jenny Jägerfeld är misstänksam.

Det nödvändiga samtalet

Vad har religion för betydelse i våra liv och hur ­samtalar vi kring tro och religiösa uttryck i ett ­sekulärt samhälle? Bang träffar Eva Brunne, ­Farnaz Arbabi och Nadia Jebril.

Vän eller fiende

Förra året gavs det ut flera böcker i Tyskland­ om hur islam hotar det tyska samhället. En av dem är ­skriven av den feministiska ­frontfiguren Alice Schwarzer. Annamaria­ Olsson skildrar debatten.

Vansinneskomplext

Maria Lönn  undrar om inte motsättningen ­mellan ­religion och ­feminism har kommit till för fort, för ­bestämt, för ­enkelt och med en viss ignorans.

Jag är Gud

Maktens språk formulerar våra drömmar och ­sätter gränser för fantasier och visioner. Konstnären Zafire Vrba tar sig ett nytt språk för att utforska, ­omkullkasta och ­krascha allt ifrån politik till estetik.

Krönika: Skenmanöver

Krönika signerad Berolin Deniz, ordförande i Interfem, antirasistisk ­feministisk tankesmedja och resurscenter.

Publicerat 2011-11-25

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer ett kuvert

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen