Omslag och affisch av Maria Fröhlich

Bang 4/2018: Tidspressen

Bang 4/2018 | Vian Tahir

Bangåret börjar komma till sin ände och som ni kära läsare antagligen förstått av vår Rädda Bang-kampanj har det varit en tuff höst för oss på redaktionen. I det sista numret för 2018 vill vi prata om tid och tidspress, sammanfatta årets tema Framtiden samtidigt som vi hämtar kraft och inspiration för nästa år som kommer ha temat Motstånd!

Kära Bangläsare,

Jag vet inte hur det är med dig men jag är rätt trött. Trött i både hjärna och hjärta. Som du kanske har förstått av vår Rädda Bang-kampanj har det varit en tuff höst för oss på redaktionen. Vi har haft fullt upp med att rädda Bang och samtidigt göra klart det här numret, och ironin att det här numrets tema är Tidspressen har inte gått oss förbi. Men det är nog inte bara vi som är trötta, hösten har nog varit tuff för många av oss. Ett val där SD fick fler mandat, en lång utdragen regeringsbildning, urholkad strejkrätt, utvisningar, besparingar, klimathot och en högerextrem rörelse som växer sig starkare i Europa. Det är inte konstigt att man blir trött.

Bangåret börjar komma till sin ände och det känns som en evighet sedan jag i Bang nr 1/2018 skrev att mänsklighetens öde ligger på gott och ont i våra händer. Då ville vi blicka bortom den kommande mandatperioden och se till de kommande decennierna för att det finns frågor som måste avgöras nu för att vi ens ska ha en framtid. Under året fokuserade vi på de utmaningar vi står inför. I nummer 1/2018 Livspusslet hade vi ett långt reportage om klimatkrisen, nummer 2/2018 hade tema Arbetslinjen och i nummer 3/2018 Relationsakuten fokuserade vi på det inomfeministiska samtalet.

I det sista numret för 2018 pratar vi om tid och tidspress och sammanfattar årets tema Framtiden. Numrets bildredaktör den här gången är Maria Fröhlich. Vi utforskar tid och åldrande i texten ”Min farmor åker pulka när ingen ser” och i intervjun med operasångerskan Gunilla Stephen. Själv kan jag inte tänka tid utan att tänka på science fiction och tidsresor, vilket du kan läsa om i ”En galax bortom rymdbikinin” och ”Nördens reinkarnation”. Men tid och tidspress kan också bli väldigt konkret, till exempel när det gäller abortgränsen. Därför har vi ett långt reportage om aborträtten och kvinnorörelsen i Europa, som står under hot från högerextrema och konservativa krafter.

Nästa år vill vi att Bang ska ge motståndskraft och inspiration. Därför kommer temat för 2019 vara Motstånd. Vi kommer att ägna varje nummer åt en motståndsrörelse; kvinnorörelsen, arbetarrörelsen, hbtq-rörelsen och medborgarrättsrörelsen. Låt oss tillsammans hämta kraft från de som kommit före oss och inspireras till att föra kampen vidare!

Stöd feministisk och antirasistisk journalistik genom att swisha till och/eller prenumerera på Bang! 

Publicerat 2018-12-10

8 Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en penna

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen