Bang 3/2013: tema arbete

Bang 3/2013 | TEMA ARBETE

”Jobben först!” upprepas i debatten. Men vilka jobb? Kvinnojobben med låga löner, osäkra anställningar och timvikarier som rings in vid behov? I Bang 3/2013 med tema arbete diskuteras några aktuella frågor i ett Sverige där om du har jobb, och i så fall vilket, får allt större betydelse.

Vem lyssnar på ett vårdbiträde? Timvikarien Mireya Echeverría Quezada samtalade med sin kollega om villkoren inom hemtjänsten. Rebecka Bohlin skriver om det som ingen vill höra talas om: barnarbete i Sverige. Utan uppehållstillstånd spelar arbetslinjen ingen roll – America Vera-Zavala skildrar papperslösas arbetsmarknad. Emma Stormdal skriver om oförenliga och omöjliga krav från myndigheter och behovet av en intresseorganisation för arbetslösa och sjukskrivna. Dessutom, chefredaktören för Rysslands första lesbiska livsstilsmagasin börjar tappa hoppet, bloggarna Falskheten och PK-maffian har dubbla känslor inför tv-serien Orange is The New Black och komikern Moa Svan synar myten om att alla tv-producenter säger att de vill ha ett nytt Mia och Klara.

 

INNEHÅLL:

ETT ÅR KVAR

VARSÅGOD OCH MYCKET ANNAT
Bang räknar kön och skickar dvd-filmer till Dagens Nyheters ledarredaktion och migrationsminister Tobias Billström (M).

HBTQ-PERSONER TVINGAS LÄMNA RYSSLAND
Bang har pratat med Milena Chernyavskaya, chefredaktör för ett nystartat lesbiskt livsstilsmagasin, om läget efter införandet av lagen mot ”homosexuell propaganda”.

ÄR ORANGE DET NYA SVARTA?
Bloggarna Falskheten och PK-maffian mejlar varandra om sina dubbla känslor inför mångas nya tv-seriebaby – Orange Is the New Black.

VARFÖR HJÄLPER INTE VÄRLDEN TILL MER??
Flyktingkrisen i Syrien beskrivs som en av de största och allvarligaste sedan folkmordet i Rwanda 1994. För Bang berättar Najeda Jawad från kvinnoorganisationen Najdeh om situationen i ett av flyktinglägren i Libanon, dit många syrier flytt.

KROPPSKONTROLL
Roya Hakimnia påminner om att aldrig ta aborträtten för given.

TEMA ARBETE

VEM BRYR SIG NÄR ETT VÅRDBITRÄDE SÄGER NÅGOT?
Tänk om hemtjänsten var kollektivt ägd i stället! Mireya Echeverría Quezada har samtalat med sin kollega Branka Mikek om arbetsvillkor och medelklassfeministers problemformuleringsprivilegier.

FRUKOSTFLINGOR FÅR JAG KÖPA DET?
En hjärnskada förändrade livet. För Bang beskriver Emma Stormdal en ond myndighetsspiral, kampen för ekonomisk överlevnad och behovet av ett fackförbund för arbetslösa och sjukskrivna.

FÖRSOV ER?!
Ekonomihistorikern Ann Ighe ifrågasätter att mer arbete åt alla lycka ger och dammar av förslaget om basinkomst.

PROBLEMET HAR ALDRIG VARIT LÅNG FÖRÄLDRALEDIGHET
Invandrade kvinnor och arbetsmarknaden diskuteras ofta som ett problem. Shadé Jalali synar seglivade rasistiska myter.

INGEN VILL VETA
Officiellt avskaffades barnarbete för 60 år sedan i Sverige. Men hur ser det ut i verkligheten? Rebecka Bohlin har träffat Pedro som tar mammas nattpass på städjobbet.

I SVERIGE ÄR DET VIKTIGT MED ORDNING OCH REDA
Rättigheter kopplas allt mer till lönearbete, men det är långt ifrån allas arbete som räknas. Dramatikern America Vera-Zavala skildrar en arbetsmarknad som är långt från VAB-dagar eller sjukersättning.

EFTERSNACK – Bang fångar upp svallvågorna från tidigare nummer.

PLUS-KVINNA-REGELN
Alla tv-producenter och kanaler säger att de vill ha ett nytt Mia och Klara. Moa Svan menar att det är den största myten sedan ”Sverige är jämställt”.

INGEN MÄNNISKA ÄR ILLEGAL
I somras genomfördes Asylstafetten. En av dem som gick hela vägen är 19-åriga Maram Altamimi.

PINK SARI REVOLUTION
Det är lättare att hävda sin rätt med ett rosa gäng bakom sig. Bang presenterar ett utdrag ur boken. Pink Sari Revolution av Amana Fontanella-Khan, som handlar om en grupp organiserade feminister i Indien.

HEJ DÅ?!

REDAKTION OCH MEDARBETARE
Vi gjorde Bang den här gången

RYGGDUNK

Publicerat 2013-09-24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en kaffekopp

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen