Bang 3-4/2012: Tema Vit vrede

Bang 3-4/2012 | TEMA VIT VREDE

Årets sista Bang har tema Vit vrede. I detta extra tjocka dubbelnummer undersöker vi de kraftfulla, aggressiva och känslomässiga reaktioner som uppstår när vita personers makt och privilegier synliggörs och ifrågasätts.

Vi frågar till exempel S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad varför hon suckade högt under ett samtal om rasism i den feministiska rörelsen, Liv Strömquist synar Tintinfundamentalismen, Behrang Miri – ett av årets tydligaste offer för den vita vreden- talar ut och vi påminner om hur det såg ut efter dokumentären Könskriget när heder och ära togs av forskaren Eva Lundgren. Dessutom kan Bang avslöja ytterligare regelbrott och felaktigheter på myndigheten som är satt att bevaka att diskrimineringslagen följs. Mer om vad som finns i det fullmatade numret kan du läsa här, vi lovar att du inte vill missa en sida!

Ledare: Vi dånar

Varsågod och mycket annat!

Bang skickar paket till migrationsministern och analyserar och noterar aktuell galenskap, det som är beundransvärt, angeläget, nitiskt och genialt.

Lesbisk valstuga

Hur skulle ditt liv se ut om ett lesbiskt perspektiv var norm?

Nattbarn

Exklusivt för Bang – ny serie av Hanna Gustavsson.

Hej feminist

Kawa Zolfagary, personen bakom Vita kränkta män, delar med sig av partytrick och visdomar.

Go Gaga! Genus och det nya normala

Jack Halberstam, professor i genus- och litteraturvetenskap i USA , har läst omdiskuterad feministisk litteratur.

Motståndspoesi

Nyskriven poesi från Gaza och Syrien.

TEMA: VIT VREDE

Sverige 25 september 2012

Behrang Miri, konstnärlig ledare för ungdomsverksamheten på Kulturhuset i Stockholm, berättade att han ville flytta på några Tintin-album. Efter det blev sig inget likt.

Jag återkommer ständigt till nittiotalet

Dramatikern Nasim Aghili skriver om rasism som sätter sig i kroppen.

När vi jagat bort flyktingarna är det er tur

I Grekland har det nynazistiska partiet Gyllene gryning tagit plats i parlamentet. Alexandra Pascalidou berättar om effekterna i landet.

Orka se de egna privilegierna

Hur förstå terrordåden i Oslo och på Utøya? Linda Berg och Maria Carbin, forskare vid Umeå centrum för genusstudier, efterlyser en inomfeministisk diskussion.

Öppet brev till Lena Sommestad

Bangs chefredaktör Anneli Carnelid skriver ett brev till Lena Sommestad, ordförande för S-kvinnor och efterlyser ett postkolonialt perspektiv i kvinnoförbundet.

Lena Sommestad svarar

 

Jag är inte rashatare, men …

När romer i Sverige under sextiotalet flyttade in i bostadsområden möttes de i många fall av protester. Journalisten och författaren Lawen Mohtadi beskriver en tid och argument som inte flytt.

Levande över gränsen

Det är inte bara muren längs mexikanska gränsen som hindrar människor från att fly till USA . Journalisten Julia Lundberg berättar om medborgargarden som med våld försöker stoppa invandringen.

Ska de här böckerna finnas på mina barns dagis?

Lilla Hjärtat heter en av huvudpersonerna i höstens debatt om rasism i barnkulturen. Bang har intervjuat Oivvio Polite, som är en av dem som debatterat.

Konstig, isolerad och extrem

Dokumentären Könskriget är en milstolpe i den svenska, feministiska samtidshistorien. Jenny Westerstrand beskriver hatet, lögnernas dramaturgi och konsekvenserna som fortfarande lever kvar.

Tintinfundamentalismen

Serietecknaren Liv Strömquist går på djupet med fenomenet Tintinfundamentalismen.

Eftersnack

Free Pussy Riot

Bang publicerar ett utdrag ur Pussy Riot-medlemmen Nadezjda Tolokonnikovas slutplädering.

Kan heterosex vara roligt?

Skådespelaren Bianca Kronlöf har läst nyutkomna böcker om feminism och teater och skriver om sina strategier.

De förstår sig ändå inte på lagen

För att rädda ansiktet behandlade Diskrimineringsombudsmannen hösten 2008 sju ärenden felaktigt. Juristen Naiti del Sante berättar om när det egna anseendet sattes framför rättvisan.

Post Pride Syndrome

Journalisten Christina Wassholm avger rapport från Belgrad.

I stället för Ivanhoe

Bang bad Ladyfest Malmö om hjälp med att sammanställa en lista över filmer som kan sätta guldkant på soffhänget under årets mörkaste veckor.

Ryggdunk

 

Publicerat 2012-12-12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en lampa

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen