Bang 3/2019: HBTQ-rörelsen

Bang 3/2019

Bang lyfter 50 år av queerkamp och historia, hbtq-rörelser runtom i världen, queera rum, transrättigheter, lesbiskhet och ännu mer i senaste numret med tema hbtq-rörelsen - ute nu!

Bang fortsätter att göra Motstånd med årets tredje nummer med tema hbtq-rörelsen! I numret lyfter vi 50 år av hbtq-historia, frigörelse och kamp. “De som medverkar i det här numret sätter ord på viktiga händelser och personer i hbtq-rörelsens historia. Den som inte bara handlar om glitter och glädje en gång om året – utan den som främst handlar om rättighetskamp och aktivt syskonskap dagligen,” skriver Bangs redaktör Nora Mlik i redaktionsspalten.

Nora, som för detta nummer intervjuade regissören och forskaren Ingrid Ryberg samt pratade med Mirjam och Sanna om deras erfarenheter av att ha sex mot ersättning, fortsätter: “Ledorden ”Pride started as a riot” har kanske aldrig varit mer aktuella än nu då konservativa och repressiva krafter åter slår hårt mot hbtq+-personer och minoritetsgrupper.”

De som drabbas mest av hbtq-hatet när de extrema högervindarna sveper samhället är transpersoner. Bangs chefredaktör Vian Tahir, som pratade med grundaren till Övertorneå Pride och skrev profilen om historiska transaktivisten Sylvia Rivera, tar upp vikten av att kämpa för våra transsyskon i numrets ledare: “Våra transsyskon slogs och slåss för våra rättigheter. Det är en skymf mot dem som kämpade för oss då att vi inte kämpar för dem nu. Det är vår tur att stå på barrikaderna.”

Även fast hbtq-rörelser och aktivister har skapat revolutioner, gemenskap och verklig förändring så fortsätter hbtq-personer att förtryckas runtom i världen. “50 år efter Stonewallupproret hotas fortfarande våra rum och kroppar. Mord på fattiga svarta transkvinnor, samhällets mest utsatta grupp, fortsätter att öka i en alarmerande takt medan omvärlden och communityt medvetet tittar bort eller till och med utövar våldet,” skriver Bangs kommunikaitonsansvarig Juliet Atto, som i numret har skrivit en krönika om att återta sin lesbiska identitet samt profilen om transikonen Marsha P. Johnson, i sin redaktionsspalt.

Juliet avslutar dock med hopp för samtiden och framtiden: “Trots de mörka krafternas ständiga hot fortsätter vi att plocka upp pennan och skriva in våra sanningar och berättelser i historien.”

Medverkande: Rudy Loewe, Saga Becker, Ingrid Ryberg, Folkets Juristbyrå, Samuel Girma, Lotta Nordlander, Elin Bengtsson, Olivia Skoglund, Miles Rutendo Tanhira, Afrang Nordlöf Malekian, Deborah Solomon, Simon Lundh, Edward Summanen samt redaktionen; Nora Mlik, Juliet Atto och Vian Tahir

Nya numret trillar hem i brevlådan hos prenumeranter från 23 juli, är ute i butik fr.om 30 juli och finns att köpa färskt från tryckeriet på releasehänget tisdag 30 juli kl.17.00-20.00 på Trädgården i Skanstull! Mer info om releasehänget hittar ni här.

Stöd feministisk och antirasistisk journalistik genom att swisha till och/eller prenumerera på Bang! 


Publicerat 2019-07-22

5 Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en penna

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen