Bang 2/2015: tema Illustrerad vetenskap

Bang 2/2015 | TEMA ILLUSTRERAD VETENSKAP

Bang gör en cover på Illustrerad vetenskap. Ur innehållet: Geniala genitalier, cute aggression och allt om endometrios, sjukdomen som redan Hippokrates kände till.

Bang fortsätter att göra covers av andra välkända tidskrifter under 2015 för att visa hur feministisk och antirasistisk journalistik kan praktiseras inom ramen för befintliga koncept. 

Det senaste numret är inspirerat av den populärvetenskapliga tidningen Illustrerad vetenskap och innehållet spänner från geniala genitalier till den funktionella framtiden.

Som allt annat färgas och styrs vetenskap av normer i samhället och vissa rön har svårt att få fäste, hur väldokumenterade de än är. Därför har Bang valt att inte bara visa hur vetenskapen är ansvarig för att genom historien skapa och reproducera föreställningar om bland annat kön, ras och makt. Utan detta nummer av Bang innehåller även populärvetenskapliga artiklar som saknas och troligtvis skulle produceras i större utsträckning ifall andra perspektiv gavs plats.

Under arbetets gång blev betydelsen av innehållet i vetenskapsjournalistik tydlig. Tänk, hur skulle det vara att växa upp med populärvetenskapliga tidskrifter, radio- och TV-program som har en annan bredd än de vi ser idag?

UR INNEHÅLLET:

endometrios 3ENDOMETRIOS – OUTHÄRDLIG SMÄRTA
Cirka 200 000 personer lider av sjukdomen Endometrios i Sverige idag och det tar i snitt sju år att få diagnosen. Läkaren Roya Hakimnia beskriver symtom, behandling och sjukdomens väldokumenterade historia, som redan Hippokrates hade koll på för ungefär 2 500 år sedan.

 

Fittan 2FITTANS FANTASTISKA VÄRLD
Världens STÖRSTA slida, klitoris komplexa anatomi och geniala genitalier i djurriket. Häng med på upptäcksfärd till fittans fantastiska värld – Cajsa Unnbom guidar till smaksatta fittor, surfittor och vilket djur har tre? Du kommer definitivt få lära dig om funktioner du inte känt till tidigare!

 

Cute aggression

 JAG VILL ÄTA UPP DIG!
Cute aggression! Tillhör du dem som får en impuls att klämma lite för hårt av att se gulliga kattungar och tjocka bebiskinder? Forskare vet varför du känner så.

 

 

Skärmavbild 2015-06-02 kl. 12.51.38

GUIDE – HARAWAY FÖRKLARAD AV EN FEMMEBOT
Somliga teorier är svåra att förstå, därför förklara en tålmodig femmebot grunderna i professor Donna Haraways cyborgmanifest för en nyfiken chinchilla.

 

DESSUTOM:

VARSÅGOD OCH MYCKET ANNAT!
Redaktionen glädjs åt en fotbollströja, räknar timmar för Ebba Busch Thor och gör en lista.

HEJ FEMINIST!
Digitalt självförsvar och cyborgintegritet är några av sakerna som tekniknördsföreningen Geek Girls är intresserade av.

ORAKLET
Har du frågor som du vill ha besvarade? Forskaren Ylva Habel har axlat rollen som orakel i detta nummer och besvarar läsarfrågor.

TILLBAKA TILL FRAMTIDEN – FAST TVÄRTOM
De osaliga husmorsandarna är här och med sig har de ett budskap. Nyskriven serie av Hanna Gustavsson.

RÄTTELSE
Vad som anses sant förändras. Tre före detta vetenskapliga sanningar presenteras.

MEDICINENS MAKT
Under 1800-talet började vetenskapsmän anstränga sig för att med hjälp av biologi ”bevisa” och rättfärdiga över- och underordning.

FÖRMÖDRAR
Amasoner, kvinnovälde, gudinnedyrkan och heligt moderskap. Föregicks patriarkatet av en moderålder?

HANTERA MENSEN SOM CLEOPATRA
Mensblod som flödade fritt, tamponger av papyrus och menshängslen – följ med till mensskyddets historia.

REPRODUKTIVA TEKNOLOGIER
Från IVF till livmoderstransplantation. Ny teknologi ritar om kartan för befruktning och fragmenterar moderskapet.

FRAMTIDEN ÄR PLATT!
Trappor som vänder sig ut och in och blir ramper eller hissar och rullstolar som styrs genom att användaren flyttar tyngdpunkten på överkroppen. Den funktionella framtiden är här.

PLANETFEBER
Hur ska det gå för planeten Jorden? Temperaturen och vattennivån stiger och molnen riskerar att förlora sin svalkande förmåga. Kommer den nödvändiga omställningen ske i tid?

CHEFEN SER DIG
Så funkar övervakning på arbetsplatsen. Metoderna för att övervaka anställda blir allt fler och efterfrågan på information om medarbetare är stor hos chefer.

FLICKVÄNSMATERIAL?
Kärleken övervinner inte allt. Genom historien har hindren varit många. Vilken roll spelar ras för heterosexuellt begär idag?

BLÅGUL VAPENEXPORT
Svenska vapen dyker upp i krigszoner från Vietnam till Irak och Sverige rustar regimer som bekämpar såväl journalistik som julpynt. Lär dig mer om vapnen som lämnar landet och hur de används.

MADAM C.J WALKER
Berättelsen om en ovanligt uppfinningsrik entreprenör i USA runt förra sekelskiftet. Nyskriven serie av Joanna Hellgren.

NÄR DU HYLLAR DIG SJÄLV
Över 90 miljoner selfies tas varje dag och många delas i sociala medier. Vad är det som gör selfien så populär?

MITT FEMINISTISKA LIV
Forskaren Paulina de los Reyes vill bjuda Arundhati Roy på middag och har alltid en roman till hands.

I BANGSPEGELN
En resa tillbaka till 1990-talets biologismdebatter med hjälp av Bang tema hjärnan från 1999.

KNEP OCH KNÅP
Hjärngympa med feministiska förtecken.

HEJ DÅ!

REDAKTION OCH MEDARBETARE

RYGGDUNK

Publicerat 2015-06-02

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en dörr

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen