Bang 2/2014: tema agenda

Bang 2/2014 | TEMA AGENDA

Ett valår skulle kunna vara tidpunkten för ideologiska och politiska samtal om hur vi vill leva. Nu präglas snarare den offentliga debatten av protester. Människors begär efter rättvisa, välbefinnande, en hållbar framtid och jämlikhet tenderar att trängas undan av mer vardagsnära, akuta frågor och behov.  

OMSLAG-2-2014Vem fan ska ta hand om mamma? Har grannen några anhöriga? De frågorna ställer Roya Hakimnia i sin artikel om vården i det här numret av Bang med fokus på frågor inför valet. En gemensam agenda för artiklarna är en längtan efter att andra principer än patriarkatets och rasismens ska gälla. Lena Sohl blir rasande över arbetarklasskvinnors arbetsvillkor. Emma Dominguez är trött på sociala entreprenörer som ska ”rädda” förorten. My Vingren skildrar rättslösa papperslösa kvinnor och Madde Lundin kräver mer av antirasisterna. Bangredaktionen har också nåtts av ett brev om glesbygden, Dalslands enda kvinnojour som stängde och tågen som inte stannar på platser där människor bor. Ekonomhistorikern Klara Arnberg drömmer om en ofärdig, snarare än ovärdig, välfärd och Elias S. Ericson sammanfattar i en serie transkampen i Sverige så här långt. Dessutom krav om att Sverige måste gå före EU i migrationspolitiken.

VARSÅGOD och mycket mera
Bang har kollat på tv, räknat feminister och fått en rapport från Uganda.

HEJ FEMINST
Sara Bessa och Ronak Moaf från Streetgäris svarar på frågor om engagemang, framtidshopp och beskriver friheten med fotboll.

58 MINUTER KÄFTSMÄLL
”Jag säger inte till dig att det som är en ögonöppnare för dig är childhood revisited för mig.” Alle Eriksson skriver om afrofobi i Sverige.

LYX ATT SES SOM KVINNA
I våras presenterade Time Magazine sin lista över världens mest inflytelserika personer. En av dem som fanns med var popstjärnan Beyoncé. Mona Masri beskriver villkoren för svarta kvinnor i offentligheten i USA.

TEMA: AGENDA

VAD SKULLE JAG GÖRA?
Våldsutsatta, papperslösa kvinnor över hela Europa avvisas från kvinnojourer och riskerar att utvisas om de kontaktar polisen. Sverige är inget undantag. My Vingren skildrar rättslösa kvinnor.

VAR FANNS ANTIRASISTERNA?
Det räcker inte att antirasister bara är emot rasister, fascister och nazister. Madde Lundin efterlyser obekväma antirasister som kräver att makt och resurser omfördelas.

SKA DET FÅ VARA SÅ HÄR?
Staplande av visstidsanställningar, delade turer och ofrivillig deltid. Lena Sohl skriver om hur arbetarkvinnors arbetsvillkor blir allt sämre och menar att det är på tiden att politiken lägger sig i.

SERIE: BEGÄR JAG MYCKET NU?
Elias S Ericson sammanfattar transkampen i Sverige så här långt.

VEM FAN SKA TA HAND OM MAMMA?
Roya Hakimnia beskriver privatiseringar och tänkandet som tagit över vården och omsorgen och vilka konsekvenser detta får.

VAD HJÄLPER DET OM VI TRYCKER IN MER POLISER?
I många förorter behöver bostäder rustas upp och elever mera hjälp. Men ofta är svaret från samhället kortsiktiga projekt och fler poliser. Emma Dominguez efterlyser långsiktiga satsningar.

I PRINCIP FULLÄNDAD?
Varifrån kommer föreställningen om att välfärden i det närmaste är färdig och perfekt? Klara Arnberg drömmer om en ofärdig, snarare än ovärdig, välfärd.

VARFÖR HAR TÅGEN SLUTAT STANNA PÅ PLATSER DÄR FOLK BOR?
Malin Träff, Sanna Adibzadeh och Sara Parkman skriver brev om landsbygden, glesbygden och alla som bor där.

EFTERSNACK – Bang fångar upp svallvågorna från tidigare nummer.

JAG TÄNKER PÅ DET SOM ETT BRÄDSPEL
Människosmugglare är de enda som idag ser till att människor i behov av hjälp kan få det. Aktivisten och juristen Hanin Shakrah skriver om konsekvensen av Fort Europa.

DEBATT: SVERIGE MÅSTE GÅR FÖRE EU
Det går inte längre att prata om asylrätt utifrån hur EU:s och Sveriges restriktiva asyl- och migrationspolitik ser ut. I två debattartiklar diskuteras den svenska politiken. Frida Johansson Metso, ledamot i Folkpartiets partistyrelse, kritiserar Alliansen och menar att Sverige sviker människor på flykt. Författaren Elin Almestad Grelsson undrar vad Socialdemokraterna menar med att de ”står upp” för rätten att söka asyl.

NJUTNINGENS KONTRAKT
Vad skulle hända om kvinnor helt slutade ägna sig åt att ge och få kroppsvård frågar sig  Clara Lee Lundberg.

HEJ DÅ

REDAKTION OCH MEDARBETARE
Vi gjorde Bang den här gången

RYGGDUNK

Publicerat 2014-06-02

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer hörlurar

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen