Bang 2/2019: Arbetarrörelsen

Bang 2/2019

Bangåret fortsätter på temat Motstånd med årets andra nummer: Arbetarrörelsen. Ute nu!

Bang fortsätter att göra Motstånd med årets andra nummer med tema Arbetarrörelsen! Vi har valt att lyfta klass och arbetarrörelsen bortom vithet och patriarkat.

Bangs chefredaktör Vian Tahir skriver i sin ledare att numret “handlar om hur klass påverkar och påverkas av funktionsmaktsordningen, könsmaktsordningen, hbtq-hatet och rasismen. För klasskampen kan inte frånskiljas från eller överordnas någon annan kamp. Faller en, faller inte alla. De måste störtas tillsammans.”

I numrets Stämningsdödare skriver representanter från Pensionsrättvisa om pensionssystemets falska löften. Vi har intervjuat “Ortens Picasso” och pratar om utförsäljning av allmännyttan, strejkrätten och marxismen.

“Textförfattarna i det här numret sätter ljus på oavlönat arbete i hemmet eller på arbetsplatsen, diskriminering på bostads- och arbetsmarknaden och falsk pensionstrygghet,” skriver Bangs redaktör Nora Mlik i sin redaktionsspalt.

I numret berättar Bangs kommunikationsansvarig Juliet Atto om den antisvarta sexismen och rasismen på arbetsplatsen. I sin redaktionsspalt förklarar hon hur viktigt det är att en feministisk och antirasistisk tidning som Bang skriver om klassamhället: “Vi lyfter röster som håller arbetarrörelsen vid liv, utanför tullarna och i våra förorter. Kvinnor, rasifierade och hbtq-personer som tar kampen till vår samtid och framåt. Det är bredden och djupet som klassdebatten i Sverige har saknat, men nu kommer den – äntligen.”

Medverkande: Ailin Moaf Mirlashari, Bahar Pars, Anna Remmets, Loretto Villalobos, Ortens röster, Paloma Winneth, Margareta Persson, Dominika V Polanska, Sarah Liz Degerhammar, Åse Richard, Ulrika Holgersson, Mahi Akter, Loretta Platts, Veronika Sandmon, Giovanna Iacobucci samt redaktionen; Juliet Atto, Vian Tahir och Nora Mlik

Nya numret trillar hem i brevlådan hos prenumeranter från 20 maj, är ute i butik denna vecka och finns att köpa färskt från tryckeriet på releasemingel måndag 27 maj kl.18.00-22.00 på Bar Brooklyn i Hornstull! Mer info om releaseminglet hittar ni här.

Stöd feministisk och antirasistisk journalistik genom att swisha till och/eller prenumerera på Bang! 

Publicerat 2019-05-21

6 Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer hörlurar

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen