Bang 1/2016: Tema Ekonomi

Bang 1/2016 | TEMA EKONOMI

Vilket läppstift ger bäst dricks? Den och många andra frågor besvaras i Bang 1/2016 med tema Ekonomi. Paula Mulinari skriver om pengar i marginalen, Jenny Härold Blomqvist spårar undersköterskors låga löner, Ekonomiterapi av och med Josefine Adolfsson och rykande färska serier av Sara Hansson och Inti Chavez Perez & Sara Olausson. Varsågoda!

Under konstruktion! 2016 fyller Bang 25 år och firar detta med en omgöring. Hur Bang ska se ut kommer visa sig framöver, men innan dess bjuder vi på det här numret som vi kärleksfullt betraktar som en joker signerad formgivarduosen 2typer och Summer Studio.

Kris? För vem? När Emma Stormdal i Bang 2013 skildrade en vardag utan pengar, skammen över det och det söndertrasslade sociala skyddsnätet blev reaktionerna starka. I årets första nummer av Bang med tema ekonomi berättar hon vad som har hänt sedan dess i artikeln “Oanmälda hembesök mot fattigdom“?

Bang 1/2016 går på tvärs med en tidsanda där påfallande många ”lösningar” innebär att de som har minst ska få ännu mindre. Numret är fyllt av röster och perspektiv som kommer ur en längtan efter ett anständigt, välkomnande samhälle som tar sin utgångspunkt i människors ömsesidiga beroende. Nu – när allt rör sig – är tid att stå kvar.

Medverkar gör Sara Hansson, Inti Chavez Perez, Sara Olausson, My Vingren, Kakan Hermansson, Pooneh Rohi, Nour El Refai, Annika Lantz, Jenny Härold Blomqvist, America Vera Zavala, Emma Stormdal, Paula Mulinari, Josefine Adolfsson, Tiina Rosenberg, Ida Ölmedal, Edda Manga, Carolina Hemlin och Sara Abdollahi.

 

UR INNEHÅLLET:

EKONOMITERAPI
Varför utelämnas hela tiden klass? Författaren och dokumentärmakaren Josefine Adolfsson blir vansinnig och konspiratorisk när hon synar en vardag där socioekonomisk ojämlikhet betraktas som given i både fiktion, verklighet och förändringsarbete.

MYNTEN PÅ BORDET
Vilken nyans av rött läppstift ger mest dricks? Forskaren Paula Mulinari studerar pengarna i marginalen – pengarna som syns – och har intervjuat serveringspersonal om strategier och villkor för dricks.

I BANGSPEGELN – BANG 25 år
Hur tänkte de? Johanna Palmström firar Bang 25 år med att läsa det allra första numret – och blir gråtmild.

ORAKLET
Konstnären och programledaren Kakan Hermansson svarar på frågor om Västsahara, strategier och konsten att leva i ett marknadssamhälle.

DESSUTOM:

VARSÅGOD OCH MYCKET ANNAT
Bang försöker agera väckarklocka och skickar paket till jämställdhetsministern, dyker ner i orange kuvert och inspireras av sköna snubbar.

EN VÅT AVPIXLATDRÖM
Precis när 2016 var nytt hamnade sexualbrott i det offentliga rummet högt upp på den mediala agendan. Journalisten My Vingren skildrar hur det gick till när populistiska medier satte agendan för hur nyhetsmedier skulle skildra sexuella trakasserier på en festival.

HEJ FEMINIST!
Det komiska geniet Nour El Refai moraliserar gärna, går inte på partyn och blir stolt av smarta skämt.

CYKELOLYCKAN
Bang presenterar stolt en nyskriven novell av författaren Pooneh Rohi.

AFFISCH: FEMINISTISKA STRATEGIER
Grattis! Serietecknaren Sara Hansson har lagom till internationella kvinnodagen 8 mars gjort en affisch om konsten att förändra.

NÅGOT MAN GÖR MED VÄNSTERHANDEN
Laga mat, tvätta, hjälpa till med att gå på toaletten, det kan väl vem som helst? Undersköterskan och studenten Jenny Härold Blomqvist spårar undersköterskors och vårdbiträdens dåliga arbetsvillkor och hittar en nedvärderande syn på omsorgsarbete.

DET HÄR FÖRÄNDRAR ALLT
Dagens ekonomiska system innebär en krigföring mot många former av liv på jorden. Dramatikern America Vera-Zavala skriver om klimatkrisen och att det är dags att ställa sig i vägen för det system som hotar vattnet och luften.

FALSKA MOTSÄTTNINGAR & MAGKÄNSLA
I politiken runt om i Europa tar känslor allt mer plats. Forskaren Tiina Rosenberg skildrar det som kallas affektekonomi och spårar den bakåt.

MITT FEMINISTISKA LIV
Radioprofilen Annika Lantz vill ge pelikanmössor i present till feminister och skulle gärna prata med författaren Elin Wägner.

MEDIEDREV OCH SJÄLVCENSUR
För 25 år sedan startades Bang för att göra plats åt feministisk analys och debatt. Hur ser behovet ut av feministisk journalistik idag? Bangs chefredaktör bjöd in Edda Manga, Carolina Hemlin och Sara Abdollahi till ett samtal.

SERIE: POSTKOLONIAL ELLER FEMINISTISK?
Inti Chavez Perez och Sara Olausson diskuterar den klassiska boken Allt går sönder i en nyskriven serie.

HEJ DÅ!

REDAKTION OCH MEDARBETARE
Vi gjorde Bang den här gången.

RYGGDUNK

Publicerat 2016-03-02

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en banan

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen