Bang 1/2015: tema mama

Bang 1/2015 | TEMA MAMA

Vad skulle hända med Bang med andra tillvägagångssätt och vinklar? Under 2015 kommer Bang göra covers på andra tidskrifter. Först ut är en cover på tidningen mama.

bang 1 2015 omslag

Omslaget pryds av företagaren och bloggaren Fatima Johansson och hennes dotter Dalia. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Det finns barn som bor i bilar, tält och väldigt enkla undermåliga bostäder. Socialtjänsten hinner inte utreda alla anmälningar om barn och inte heller skolan klarar sitt uppdrag – att ge alla barn en likvärdig utbildning. Hur illa det är ställt här bekräftades med råge när en vältars på Malmö central brutalt misshandlade en papperslös nioårig pojke. Går det att tänka sig någon mer utsatt position än just det papperslösa barnets?

Vanligtvis är ansvaret för barn – i patriarkla tradition – fortfarande kvinnors, heteronormen ligger tung och från tidig ålder matas barn med förväntningar utifrån kön och hudfärg. Det råder inte direkt brist på ämnen att ta upp på temat.

Det här numret är Bangs första cover. Det började som en galen idé på redaktionen, som efter ett tag kändes självklar. Att göra covers blir ett sätt att utmana oss som tidskriftsmakare, undersöka vad Bang kan vara och visa andra tidskrifter vad antirasistiska och feministiska perspektiv bidrar med.

Genomgående i det här numret med mama som förlaga lyfts olika typer av föräldrar och föräldraskap fram, krönikor, dagböcker och artiklar om surrogatmödraskap, den laddade frågan om adoption och rasism, barnfattigdom, valfriheten inom förskola och skola och hur moderskapet används i nationalistiska syften.

VARSÅGOD OCH MYCKET ANNAT !
Redaktionen firar fri abort 40 år, Hanne Kjöller får ett brev på posten och Hanna Hellquist, detta nummer utsedda orakel, svarar på läsarfrågor.

NORMALKURVANS TVÅNG
Varför är det så svårt att vara en normkritisk förälder? Fanny Ambjörnsson skriver om när barnets välmående tycks kollidera med feministisk analys.

HEJ FEMINIST!
Kumba M’bye har svept fram som en av de nya hiphopstjärnorna redan efter första singeln. I badkaret känner hon sig fri.

MAMAN: MO(N)STRANDE METAFORIKER
Ulrika Dahl tänker på alla ogifta mostrar och fastrar och fruktlösa livmödrar.

KÄRA DAGBOK
Kräks, försovningar och fördomar. Bang har bett föräldrarna Fazeela Selberg Zaib, Grace Jobe och Fredrik Westerlund att dela med sig av sina bästa husmorstips och strategier för vardagen med barn.

DRÖMMEN OM FAMILJENS UPPLÖSNING
Vad har hänt med politiska visionerna i kvinnorörelsen och de kamper som feminister har fört? Journalisten Ylva Karlsson diskuterar visioner om barn och familj med Diana Mulinari och Liv Strömquist.

ÄR DU LÖNSAM LILLE VÄN?
Efter årtionden med upprepade avslöjanden om missförhållanden och dåliga resultat i skolan frågar sig Vesna Prekopic hur det kommer sig att idén om valfrihet i barnomsorg och skola inte ifrågasätts av fler ?

VAR FINNS DE ANDRA MED MÖRKT HÅR?
Längtan efter ett bostadsområde som inte var segregerat var en viktig drivkraft när Sukran Kavak och hennes familj flyttade från Rissne till Solna.

VI DELAR UT MATKASSAR
Många barn räknas som fattiga i Sverige. Arazo Arif berättar om föräldrar som tvingas söka hjälp hos frivilligorganisationer.

ADOPTION, RASISM, SKULD OCH ANSVAR
Under senare år har adoption och villkoren för det kritiserats av allt fler. Journalisten Danjel Nam skriver om den ibland smärtsamma kritiken mot en föräldrageneration.

TEARS FOR QUEERS
Debatten om surrogatmödraskap är djupt polariserad. Genusforskaren Johanna Gondouin har studerat hur känslor används för att rättfärdiga maktobalanser.

MODER JORD
Hur görs kändiskvinnor som adopterat till helgonlika välgörare ? Serietecknaren Wendel Strömbäck har tolkat en vetenskaplig artikel som diskuterar fenomenet.

MORALPANIK
I Makedonien avsatte kulturdepartementet nyligen pengar till musiker som komponerade låtar som sjöng flerbarnfamiljens lov. Journalisten Christina Wassholm skildrar hur moderskap används som ett nationalistiskt verktyg i Europa idag.

OLÄMPLIGA FÖRÄLDRAR
Serietecknaren Hanna Stenman går igenom synen på felaktiga föräldrar, från folkhemmet till idag.

EFTERSNACK – Bang fångar upp svallvågorna från tidigare nummer.

MITT FEMINISTISKA LIV
Författaren Katarina Wennstam hyllar orgasmer och Marilyn Monroe.

BOKTIPS
Bibliotekarien Rahma Omar svarar på frågor om representation och kommer med tips.

TVÅSPRÅKIGA BARN
Vad ska föräldrar till tvåspråkiga barn tänka på? Kenneth Hyltenstam ger handfast information.

HALLÅ DÄR!
Shadé Jalali berättar om varför hon intervjuar lesbiska föräldrar om samhällets beredskap.

KAOTISKA TONFALL
Författaren Anna Jörgensdotter om mammor som lämnar.

I BANGSPEGELN
Tidningen mamas chefredaktör Linda Öhrn Lernström har läst Bang med tema barn från 1994.

HEJ DÅ !

REDAKTION OCH MEDARBETARE
Vi gjorde Bang den här gången.

RYGGDUNK

Publicerat 2015-03-03

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en tom kakskål

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen