Bang 1/2014: tema Europa

Bang 1/2014 | TEMA EUROPA

Hur många brott mot mänskliga rättigheter kan EU begå? Feminister har genom historien på olika sätt kämpat för likvärdigt medborgarskap för alla i ett samhälle. I det här numret med tema Europa riktas blicken mot vad som händer människor utan ”rätt” medborgarskap och mot den politik som skapar den ordningen.

Omslag-1-2014Flavia Dzodan skriver om erfarenheten av att sitta i ett förvar och om listan över de människor som dött på vägen till Europa och vars dödsfall dokumenterats. Läs Maram Saads berättelse om att leva som papperslös i Sverige. Läs om Nour, som tvingas leva i ovisshet i väntan på besked från Migrationsverket och 18-årige Reza som tvångsdeporterats från Sverige ensam till en stad han aldrig varit i. Forskaren Paulina de los Reyes skriver om de osörjbara andra vid Europas gränser, forskaren Liz Fekete om den globaliserade likgiltigheten och Anneli Carnelid skildrar svensk gränspolitik i Grekland och frågar Tobias Billström var gränsen går för mord. Dessutom publiceras ett förord till kabarén Europa Europa av regissören och dramatikern Nasim Aghili. Välkommen till Europa.

INNEHÅLL 

VARSÅGOD och mycket annat!
Bang följer fittpaniken genom landet, räknar våldtäkter och skickar paket.

HEJ FEMINIST
Sverigeaktuella Macha Colón spelar psykedelisk pop med rockattityd. Som barn gillade hon Miss Piggy och Jesus.

IBLAND KÖR NÅGRA BUSSAR IN
Journalisten Thella Johnson skriver brev till sin förebild Barbro “Bang” Alving för att bättre försöka förstå nuet.

”I RYSSLAND BEHÖVS INTE RIKTIGT EN ORSAK FÖR ATT BLI ANHÅLLEN”
Filmkollektivet Gogol’s Wives som är aktuella med dokumentärfilmen Pussy versus Putin berättar om läget i Ryssland.

TEMA EUROPA 

EN GÅNG VAR JAG EN “ILLEGAL” INVANDRARE
Flavia Dzodan har listan med alla de människor som dött på vägen till Europa i mobiltelefonen, för att påminna sig själv om vem hon är.

DE ANDRA VID EUROPAS GRÄNSER
Fort Europa rustar sig för att hålla icke önskvärda människor utanför. Forskaren Paulina de los Reyes frågar sig hur det går till när människor görs till undantag i ett rättssystem och vad kön har för betydelse för en pågående avhumanisering.

JAG KANSKE SITTER BREVID DIG PÅ BUSSEN NÄR DU LÄSER DEN HÄR TEXTEN
Längtan. Ensamhet. Väntan. Tomhet. Vakuum. Nour beskriver polisvåld och en utdragen väntan från Migrationsverket.

DEN GLOBALISERADE LIKGILTIGHETEN
Forskaren Liz Fekte har arbetat med att dokumentera strukturellt våld i Europas asyl- och migrationssystem och frågar sig vad som krävs för att bryta likgiltigheten.

JAG ÄR RÄDD HÄR I KABUL
Efter två år i Sverige tvångsdeporterades i höstas 18-årige Reza till Kabul, en stad han aldrig har varit i och där han inte känner någon.

RAPPORT FRÅN SVERIGES YTTRE GRÄNS
Hur många brott mot grundläggande mänskliga rättigheter kan EU begå? Bangs chefredaktör Anneli Carnelid skildrar Europas gränspolitik.

”KOM HIT, TAXIN ÄR DÄR NERE”
Maram Saad var ett barn när familjen flydde till Sverige. Nu lever hon som papperslös och kämpar för lika rättigheter för alla.

EUROPA EUROPA
Bang publicerar förordet till Europa Europa – en (antinationalistisk) kabaré om europeisk migrationspolitik, skriven av dramatikern och regissören Nasim Aghili.

EFTERSNACK – Bang fångar upp svallvågorna från tidigare nummer.

KONSTEN ATT UPPVIGLA EN FOLKMASSA
Skadlig teater, finns det? Bang samtalar med regissörerna Farnaz Arbabi och Suzanne Osten om teater för barn och unga, om samhällsengagemang och om när de reser sig upp och går.

JAG SPELADE “DIN MAMMA ÄR HORA”-KORTET
Signaturen F, som citerades i artikeln ”Din mamma är en hora” i förra numret av Bang, tar vid och skriver om horstigmat och att lämna prostitutionen.

VI ÄR INTE BORTGLÖMDA AV FEMINISTERNA – VI ÄR FEMINISTERNA
Fattigpensionär. Det är vad som väntar många efter ett helt liv i landstingsuniform. Sjuksköterskan och skribenten Torun Carrfors skriver om protesterna på vårdgolvet och efterlyser fler.

HEJ DÅ

REDAKTION OCH MEDARBETARE
Vi gjorde Bang den här gången

RYGGDUNK

Publicerat 2014-03-04

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en banan

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen