Bang 1/2019: Kvinnorörelsen

Bang 1/2019

Gör Motstånd tillsammans med Bang! I år tar vi ett djupdyk i fyra olika rörelser. Internationella kvinnodagen till ära börjar vi med Kvinnorörelsen. Ute nu!

Efter ett tufft 2018 vill vi i år att Bang ska ge motståndskraft och inspiration. Därför är temat för 2019 Motstånd. Vi kommer att ägna varje nummer åt en motståndsrörelse; kvinnorörelsen, arbetarrörelsen, hbtq-rörelsen och medborgarrättsrörelsen.

8 mars till ära är temat för årets första nummer Kvinnorörelsen. Här kan du läsa Eva Schmitz text ”Var glad – gå till angrepp” som handlar om 70-talets kvinnorörelse och hur de mobiliserade sig genom möten, lokalgrupper och studiecirklar.

Du kan också läsa ”Jin Jiad Azadi – Kvinnor Liv Frihet” om den kurdiska kvinnorörelsen som har varit en viktig del i kampen mot IS samt lära dig mer om Kimberlé Crenshaw, intersektionalitetens moder.

Den enda fabriksockupationen hittills i Sverige genomfördes av kvinnorörelsen i Sollefteå och går att läsa om i texten “Kampen om ett eget förlossningsrum” av Gubb Marit Stigsson.

Låt oss tillsammans hämta kraft från de som kommit före oss och inspireras till att föra kampen vidare!

Nya numret är hemma hos prenumeranter, ute i butik och finns att köpa på Bangs 8 mars fest ikväll!

Stöd feministisk och antirasistisk journalistik genom att swisha till och/eller prenumerera på Bang! 

Publicerat 2019-03-08

6 Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer ett kuvert

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen