8 mars-enkäten: Kakan, Wendy och Rojda

Text av Angelina Rodriguez Karlsson

Inför årets Internationella kvinnodag passade Bang på att fråga tre feministiska stjärnor om deras planer för 8 mars och vad som är den viktigaste feministiska frågan just nu.

4J1A64851Wendy Francis är aktivist och poddare för Arga Flickor som hon gör tillsammans med Nora Dome Nelson. Dessutom ska hon hålla brandtal på Bangs SELF CARE-fest lördagen den 11 mars.

Vad har du för planer den 8 mars?
– Mina planer är att umgås med kloka själar och skratta lite extra högt med mina systrar. Sen är ju hela grejen med att göra patriarkatet obekvämt en ständig aktivitet i mitt liv – så inget nytt där.

Vilken är den viktigaste feministiska frågan just nu?
– Rätten till din egen kropp är alltid högst aktuell, likaså debatten om enorma klassklyftor. Men precis som med reformer för lika(re) lön, så är dessa frågor också kopplade till den enorma avsaknaden av intersektionalitet. Och faktum är att det inte finns någon genväg runt problemet. Vi kan inte tackla problemet med ekonomiska klyftor utan att prata om rasism eller fria könsuttryck. Intersektionell feminism handlar om livskvalité, om lika rättigheter och möjligheter för alla – inte bara för vita cis-feminister! Att inse detta är livsnödvändigt.

Tänker du på något särskilt idag som du inte tänkte på för ett år sen?
– Att systerskap och syskonskap är mäktigare än vad jag trott. Det är där jag samlar kärlek och kraft. Helt klart något att fira, mazel tov!

 

 

Skärmavbild 2017-03-07 kl. 15.39.39Karin “Kakan” Hermansson är feminist, konstnär, dj, skribent, författare och konstnär.

Vad har du för planer den 8 mars?
– Jag ska börja morgonen okristligt tidigt på Pocketshop på Götgatan och signera min bok som kommer på pocket just den dan! Det känns så fett att den blir billigare och mer tillgänglig! Och sen jobba lite på Elle, för att senare intervjua ett gäng författare på Debaser Strand, bland andra Alexandra Pascalidou! På kvällen hoppas jag kunna sluta upp med mina systrar för att fira.

Vilken är den viktigaste feministiska frågan just nu?
– Prostitution har alltid varit min hjärtefråga, och generellt mäns våld mot kvinnor. Dels hur vi kan hjälpa kvinnor och andra personer som utsätts för prostitution men också hur vi pratar om detta sjuka fenomen. Jag tycker den feministiska scenen blivit för slapp när det kommer till liknande frågor som alla brukade brinna för. Liberalismen gör sig påmind även hos oss, och kvinnohatet i allra högsta grad.

Tänker du på något särskilt idag som du inte tänkte på för ett år sen?
– Jag tänker tyvärr mer på säkerhet nu än nånsin. Eftersom föregående år innehöll så extremt många hot och oändligt med hat mot mig är jag alltid vaksam i alla slags offentliga sammanhang. Men feminismen hade inte behövts om vi feminister inte mötte motstånd. Det är klart att en stor skara män kommer motarbeta mig så länge dom lever.

 

 

Rojda Evin dröm vidare GIFF publikprisRojda Sekersöz är poet, regissör och skådespelare. Hon är just nu aktuell med långfilmsdebuten Dröm vidare som vann dubbla priser under årets Göteborgs filmfestival. I bild ser vi Rojda med publikens pris från GIFF, tillsammans med Evin Ahmad, även känd som huvudkaraktären Mirja i Dröm vidare.

Vad har du för planer den 8 mars?
– Jobba och önska att jag kunde vara tillsammans med andra.

Vilken är den viktigaste feministiska frågan just nu?
– Huruvida Kim Kardashian är en feministikon eller inte.

Tänker du på något särskilt idag som du inte tänkte på för ett år sen?
– Oj… ja, jag tänker på mycket som jag inte gjorde för ett år sedan. Men en grej som bara blir allt tydligare och uppehåller mina tankar är hur lite vi värdesätter bildning och hur mycket vi värdesätter volym. Det är liksom inte ens kaos. Bara ett jävla högt brus.

Publicerat 2017-03-08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en kaffekopp

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen