Hej Angela!

Aktuellt | HEJ FEMINIST VALSPECIAL

Idag med frilansskribenten Angela Larsson som tar sig igenom ett avsnitt av SVT Debatt genom att Twittra och som berättar vad hon som treåring skrek i en megafon.

angelaVilken valfråga är sjukt tröttsam?
Frågan om huruvida direkt kvotering är rättvist eller inte tycker jag är seg. Vita män har ju indirekt kvoterats in i maktpositioner sedan ja, förevigt.

Om du fick utse valfri ministerpost. Vilken skulle det vara och vem skulle få den?
Jag skulle i så fall vilja utse statsministerpost och se till att ett stort gäng på omkring 10-20 rasifierade feminister från orten skulle få dela på den! Gärna med namn som inte är så pass kända, men med själar som brinner för rätt stuff. Krossa makthierarkier, förändra världen *gör vågen*.

Hur tar du dig igenom ett avsnitt SVT Debatt?
Jag använder Twitter till att ventilera. Det är prio ett. Annars brukar jag även se med någon som förstår att jag inte är rätt person att hålla i laptopen vi ser på, eftersom jag med största sannolikhet kommer att kasta bort den i frustration.

Var vänder du dig för bästa valbevakningen?
Twitter är verkligen ett superbra sätt att hålla sig uppdaterad! Allt som behövs är att följa bra medier och bra uppdaterade personer. Allting i en liten app på telefonen. Annars så är jag ett fan av notiser från medier. Så, sammanfattningsvis: SMARTPHONE är lösningen för mig.

Varför ser Carl Bildt och Maria Corazza Bildt ut som tvillingar?
Har spekulerat i det och kommit fram till att de båda är så pass självkära att allt annat vore underligt.

Vilken politisk profil skulle du helst festa med och varför?
Jag skulle vilja festa med Rossana Dinamarca. Skälet är: hon är fett ball, jag är fett ball, we would tear it up.

Vad får vi inte glömma bort?
Att föra debatten på ett sätt som inkluderar främst dem debatten är till för. Alltså, i en debatt som exempelvis diskuterar kanske hur en viss grupp människor ska ha lättare att lära sig svenska kanske en ska förenkla sitt språk för att även de en pratar om ska förstå. Språk är makt, det måste balanseras ut. Men även att de som pratas om faktiskt får aktiv plats i samtalet överhuvudtaget. Att man inte skapar panelsamtal om muslimers situation i Sverige utan att muslimer ska få vara de som leder samtalet. Att man inte heller debatterar orten utan att folk från orten ska få föra talan. Utsatta grupper måste få leda diskussionen om att nedmontera förtrycket de utsätts för.

Vad får dig att plocka fram skämskudden under valrörelsen?
Vartenda ord som Reinfeldt, Björklund, Åkesson, Lööf och Hägglund yttrar.

Vad är din hjärtefråga?
Den rasifierade arbetarklassen och vidden på det förtrycket nämnd grupp får möta. Hur vi har konkreta bevis på det som ständigt igår i det svenska samhället – hur människor baserat på efternamn, hudfärg etc, nekas bostäder och arbete men knappt något görs (i alla fall inte något som gör reell skillnad).

Vad gör dig skeptisk med hela valet?
Sverigedemokraternas existens, att jag blir bländad av vithet så fort jag slår på partiledardebatten på min laptop, hur hela det politiska landskapet flyttats så långt åt höger. I mean, samarbeta med borgare Löfven? Really?

Vad händer efter den 14e september om du får bestämma?
Ett samhälle utan strukturellt förtryck, där alla får leva tryggt, spendera livet såsom de önskar och det finns Nutella for all. (Ja med mig som världsledare är denna utopi möjlig)

Hur soundtrackar du dig fram till valdagen?

Dessa låtar är alltid relevanta under tider som dessa: 1. Get Free (feat. Amber of Dirty Projectors) – Major Lazer 2. White War – Frank Waln 3. I’m not your hero – Tegan and Sara

Vilken fråga vill du ska finnas med i partiledardebatterna?
Hade varit fett om de talat mer om rasism. Då hade jag kunnat skratta lite åt att ett gäng whiteys ska snacka om att bekämpa något ingen av dem upplevt eller komma behöva uppleva. (Men på riktigt, det hade behövts konkreta exempel på hur varje parti ska bekämpa all rasism i det svenska samhället så att en även kan se den faktiska bristen på ens metoder för detta.)

Vad är ditt första politiska minne?
Jag var 3 år gammal och var på antirasistisk demonstration med mina föräldrar. Minns inte så väl, minns knappt vilken stad. Vad jag däremot minns var hur jag började förstå alla slagrop, typ “kampen fortsätter”, etc. Så var det någon som ba “åh kul att lilla ungen ska få låna megafonen!”, så jag fick lite hjälp och blev uppmanad att skrika. Så jag skrek:

“KRAMPEN FORTSÄTTER”

Lite som det politiska landskapet kan kännas ibland.

 

Publicerat 2014-08-27

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Välj bilden som föreställer en penna

Hej Bangläsare! Alla kommentarer granskas innan publicering, därför kan det dröja något innan din kommentar kommer upp. Tack för ditt tålamod. Vi vill ha en god samtalston i kommentarerna och att ni använder ert namn. Vi förbehåller oss rätten att inte publicera kommentarer som strider mot Bangs värdegrund.
/Redaktionen